>

środa, grudnia 11, 2013

Prezenty z domowej spiżarni - Grudzień Codziennie #11

Witajcie!
Dziś chciałabym Wam pokazać kilka świątecznych inspiracji kulinarnych :-)
A dokładniej - sposobów na świąteczne opakowanie różnych smakołyków.
Niektóre z nich, w takim opakowaniu mogą stać się przecież wspaniałym prezentem.




We własnoręcznie wykonanym i ozdobionym pudełku kryją się smakowite świąteczne pierniczki,
które doskonale smakują z odrobiną świątecznej nalewki :-)








Dobrym pomysłem na prezent wydaje mi się też słoik konfitur z pomarańczy domowej roboty.
A do tego kilka pomarańczy i mandarynek w ładnym opakowaniu.






Nie ma Świąt bez ciasta i bakalii. Wiele lat temu miałam okazję poznać pewną przesympatyczną Japonkę, od której dostałam przepis na tradycyjne, japońskie świąteczne ciasto bananowe. Dziś chciałabym się nim z Wami podzielić.




Japońskie świąteczne cisto bananowe

Składniki:
3 banany
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
garść bakalii




Wszystko razem mieszamy (banany rozgniatamy widelcem),
przelewamy do foremki i pieczemy 1 godz. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! :-)
Ania



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz